تابلو خوانی حرفه ای

روانشناسی بازار با کندل استیک

روانشناسی بازار با کندل استیک

روانشناسی بازار با استفاده از کندل استیک دید خوبی به سرمایه گذار در جهت شناخت بازار ارائه میکند چرا که کندل استیک ها رفتار معاملاتی سرمایه گذاران را در قالب نمودارهای شمعی نشان میدهد و با استفاده از آن میتوان فهمید که رفتار سرمایه گذاران در تحلیل سهام شرکت ها و یا تحلیل بازار با استفاده از شاخص کل به چه صورت خواهد بود. به همین دلیل استفاده از کندل استیک به همراه تابلو خوانی می تواند یک ابزار کارآمد برای سرمایه گذاران در بورس تهران و یا سایر بازارهای مالی باشد. در این سری از مقالات قصد داریم در خصوص آموزش کندل استیک در بورس تهران صحبت کنیم و بگوییم چرا یک سرمایه گذار نیاز است که به همراه استفاده از نمودارهای تکنیکالی و تحلیل آنها، قادر به شناسایی رفتار معامله گران باشد و چگونه با ترکیب تحلیل تکنیکال و روانشناسی بازار با کندل استیک فرصت های معاملاتی خوبی را در بازار تشخیص دهد.

در مورد کندل استیک و استفاده از روش های ژاپنی در مقالات زیادی احتمالا مطالعه داشته اید و به همین دلیل وقت را تلف نمیکنم و یک سره به سراغ معرفی کندل ها و استفاده از آن در شناسایی رفتار معاملاتی سرمایه گذاران می روم و در خصوص آن توضیحاتی میدهم. بخش های مقدماتی کار در خصوص معرفی کندل استیک ها در بازار می باشد و در بین کندل هایی که وجود دارد به سراغ کندل هایی می روم که کارایی بیشتری در نمودارها دارد و در جاهایی که نیاز است در خصوص ارتباط بین حجم و رفتارهای معانملاتی سرمایه گذاران صحبت میکنم. پس بهتر است مرحله به مرحله با من جلو بیایید.

 

رفتار شناسی بازار در نمودارهای شمعی

کندل استیک ها معمولا به دو صورت خود را نشان میدهند. معمولا یک کندل شامل بدنه اصلی و سایه ها می باشد . بدنه اصلی در یک کندل قاصله بین زمان باز شدن و بسته شدن قیمت در یک روز معاملاتی می باشد. اگر بدنه اصلی توپر ( کندل قرمز) باشد یعنی قیمت بسته شدن آن روز معاملاتی پایین تر از قیمت بازگشایی می باشد و اگر کندل تو خالی (کندل سبز) باشد یعنی قیمت بسته شدن بالاتر از قیمت بازشدن می باشد. حال در کندل ها شاهد خطوطی بالاتر از قیمت باز شدن و بسته شدن هستیم که به ان سایه (SHADOW) می گویند که شامل حداقل قیمت و حداکثر قیمت آن روز می باشد. حال ممکن است در یک کندل شاهد سایه ها اصلا نباشیم. بدین معنی که بالاترین فیمت روزانه برابر با قیمت اخرین معامله و کمترین قیمت معامله برابر با قیمت باز شدن ( کندل های رو به بالا یا مثبت) می باشد. شکل زیر نمودار کندل ها را نشان میدهد.

 

روانشناسی بازار با کندل استیک

ژاپنی ها ضرب المثل معروفی دارند که می گوید اولین ساعت صبح سکان تمام روز است و این جمله نشان میدهد رفتار معاملاتی بازار در ساعات اولیه صبح به خوبی خود را نشان میدهد چرا که خریداران و یا فروشندگان بزرگ بازار معمولا در ساعت ابتدایی صبح سعی میکنند مسیر بازار را بر اساس معامله خود جهت دهند که ژاپنی ها به آن حمله صبحگاهی می گویند. از طرفی رفتار معاملاتی پایان بازار که همان قیمت بسته شدن می باشد هیجانات و احساسات بازار را نشان میدهد که اندکی در مقاله انتخاب سهم مناسب با استفاده از نوسان گیری در مورد آن صحبت کردیم.

 

کندل استیک و الگوهای معکوس ساز

شناسایی حرکت بازار با استفاده از کندل استیک هم میتواند در جهت روند صعودی بازار باشد و هم میتواند در جهت روند نزولی بازار باشد. به همین دلیل الگوهایی وجود دارند که موجب صعود و نزول بازار می شوند و در این بخش قصد داریم در خصوص این الگوها صحبت کنیم. الگوهای معکوس ساز الگوهایی هستند که روند قبلی بازار را احتمالا تغییر میدهند اما بارها دیده ایم که این الگوها نسبی عمل میکنند و قطعی نیستند پس باید در استفاده از این الگوها با احتیاط عمل کرد.

 

انواع الگوهای معکوس ساز در کندل استیک ها ( HAMMER و HANGING MAN)

کندل استیک های HAMMER و HANGIGNG MAN دارای بدنه کوچک ولی سایه های پایینی بلند هستند. HAmmer یک کندل با بدنه تو خالی و سایه رو به پایین بلند است و شکلی شبیه چکش دارد ولی کندل hanging man دارای یک کندل تو پر و دارای سایه بلند می باشد و از آنچا که شبیه یک مرد به دار آویخته می باشد به آن کندل مرد آویزان هم می گویند. حال در نظر بگیرید که هر دو کندل ذکر شده میتواند تو خالی یا تو پر باشد. البته دو کندل ذکر شده باید دارای شرایطی باشند تا آن را تایید کنند که شامل موارد زیر می باشد.

1- سایه پایینی باید دو برابر ارتفاع بدنه اصلی باشد

2- سایه بالایی نداشته باشد و یا خیلی کوچک باشد.

3-بهتر است سهم در روند صعودی و یا نزولی باشد و در روند خنثی نباشد.

4- حجم معامله شده به هنگام شکل گیری این الگو بیشتر از حجم کندل قبل باشد.

اگر یک hammer بدنه سفیدی داشته باشد به این معنی است که در طی یک بازه زمانی معاملاتی فروشنده بوده ( سایه بلند نشان از فروش قوی در بازار بوده) و در نهایت قیمت رو به بالا حرکت میکند. اگر یک hanging man دارای بدنه سیاهی باشد نشان میدهد که قیمت بسته شدن نمی تواند خود را به قیمت باز شدن نزدیک کند و این میتواند نشانه کاهش قیمت باشد. یعنی سهم مستعد یک ریزش قیمتی شده است.

 

روانشناسی بازار با کندل استیک

 

مثال هایی از الگوهای معکوس ساز در کندل استیک ها ( HAMMER و HANGING MAN)

در بخش قبل در خصوص الگوهای معکوس ساز HAMMER و HANGING MAN صحبت کردیم. در ادامه در همین خصوص چند نمونه از مثال ها را مرور میکنیم تا اهمیت و نقش آن را بیشتر درک کنید. به عنوان مثال در شکل زیر ( همانطور که نشان داده شده است ) یک الگوی HAMMER در انتهای یک حرکت نزولی مشاهده می شود که طول سایه پایین آن بیشتر از دو برابر بدنه اصلی و بدون سایه بالایی می باشد و از طرفی قیمت OPEN تایم معاملاتی بعدی نیز بالاتر از قیمت بازگشایی قبل می باشد. این نشان از یک الگوی کلاسیک HAMMER می باشد که پس از آن شاهد یک حرکت رو به بالا در نمودار هستیم. البته در این میان حجم معاملات سهم به هنگام مشاده این الگو هم مهم می باشد.

 

روانشناسی بازار با کندل استیک

 

به عنوان مثال در شکل زیر شاهد یک حرکت رو به بالا در نمودار هستیم. در انتهای حرکت شاهد دو الگوی معکوس ساز از نوع hanging man هستیم. در کندل بعدی نیز شاهد باز شدن قیمت در زیر بدنه اصلی hanging man هستیم. از طرفی در hanging man بعدی شاهد باز شدن قیمت زیر بدنه اصلی کندل بودیم و این نشان داد که روند حرکتی با احتمال زیاد وارد یک حرکت نزولی شد.

 

روانشناسی بازار با کندل استیک

 

الگوی کندل استیک Engullfing pattern

الگوی ذکر شده یک الگوی ترکیبی کندل استیک است این الگو یک الگوی معکوس ساز و قوی به حساب می اید و دارای دو کندل با رنگ های متفاوت می باشد. این الگو دارای دو نوع bearish و Bullish می باشد. در نوع Bearish Engullfing بازار در یک روند صعودی می باشد. در این هنگام یک کندل قرمز کندل سبز قبل را در برمیگیرد و این نشان میدهد که فشار فروش در بازار فشار خرید را پوشش داده است. در نوع Bullish Engullfing بازار در یک روند نزولی می باشد. در این هنگام یک کندل سبز کندل قرمز قبل را در برمیگیرد و این نشان میدهد که فشار خرید در بازار فشار فروش را پوشش داده است. شکل زیر نمایی از این الگوها را نشان میدهد. البته این موضوع را مد نظر داشته باشید که کندل دوم هر چقدر کندل های قبل خود را بیشتر پوشش دهد ( تغییرات دامنه قیمت بالا باشد ) از اعتبار بالاتری برخوردار می باشد.

 

روانشناسی بازار با کندل استیک

 

شرایط لازم برای تایید الگوهای معکوس ساز Bullish & Bearish  Engullfing

به طور کلی 3 معیار برای سنجش الگوی ترکیبی ذکر شده وجود دارد مه در ادامه در خصوص آن صحبت می کنیم.

1- سهم باید در یک مسیر صعودی و یا نزولی قرار داشته باشد حتی اگر کوتاه مدت باشد.

2- بدنه اصلی کندل دوم باید کندل اول را کاملا دربرگیرد. نیازی به پوشش سایه نیست.

3- رنگ بدنه اصلی کندل دوم باید با بدنه اصلی قبل تفاوت داشته باشد. حال اگر بدنه اصلی اول دوجی باشد رنگ آن تفاوتی ندارد. البته رنگ بدنه اول در حالتی که شبیه دوجی باشد تفاوتی ندارد و میتواند مشکی یا سفید باشد.

4- این الگو باید در سطوح کلیدی شکل بگیرد.

در انتها نیز حتما روند بازار را در نظر بگیرید که آیا در یک روند صعودی هستید یا نزولی و یا اینکه در یک محدوده خنثی قرار دارید. پس اگر روند، سطوح بازگشتی و الگوی کندل پوششی با هم همخوانی داشته باشند موفقیت در معامله بالاست. از طرفی حجم معاملات هم در محدوده های شکل گیری الگو بسیار مهم می باشد

 

مثال هایی از الگوهای معکوس ساز Bullish & Bearish  Engullfing

به عنوان مثال شکل زیر مثال هایی از الگوی های ذکر شده را نشان میدهد. همانطور که مشاهده میکنید سهم در یک ترند نزولی قرار دارد و کندل سبز رنگ کندل قرمز قبل از خود را به طور کامل پوشش داده است و نشان از یک bullish engulfing میباشد.

 

روانشناسی بازار با کندل استیک

شکل زیر مثال دیگری از bearish engullfing را نشان میدهد. همانطور که مشاهده میکنید سهم در یک ترند صعودی قرار دارد و کندل قرمز رنگ کندل سبز قبل از خود را به طور کامل پوشش داده است و نشان از یک bearish engulfing میباشد. به عنوان مثال در شکل زیر سهم یک الگوی پوششی را شاهد هستیم. سهم در یک محدوده مقاومتی قرار دارد؛ پس میتوان گفت که احتمال ریزش قیمت بالاست.

 

روانشناسی بازار با کندل استیک

 

شاید علاقمند باشید این مقالات را هم مطالعه کنید

ساز و کار فروش تعهدی در بورس

چه نکاتی را باید در حمایت های تکنیکالی مد نظر قرار داد + ویدئو آموزشی

خرید کتاب های بورسی با تخفیف

23 دیدگاه در “روانشناسی بازار با کندل استیک

  1. Aliashrafnm گفت:

    سلام استاد
    خداقوت آرزوی دارم همیشه سالم وثروتمندباشیدآموزشهاتون عالیه دستمریزاد

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      لطف دارید

  2. محمد گفت:

    استاد خسته نباشید…شما کارتون عالیه

    1. mehdi afzalian گفت:

      ارادت

  3. صادق بختیاری گفت:

    با سلام خدمت شما
    بسیار عالی و مفید بود مثل همیشه
    با تشکر فراوان از زحمات شما جهت آموزش اصولی مفاهیم بازار سرمایه

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      ممنونم

  4. نل گفت:

    مثل هميشه عالي مرسي

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      ممنونم

  5. ابراهیم گفت:

    باسلام.
    خیلی ممنون از راهنماییهاتون
    فقط اگه امکانش هست کمی سطح پایین بفرمایید.

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام
      تکنیکال مقدماتی رو باید بلد باشید

  6. ایرن گفت:

    تشکر بزرگوار

    1. mehdi afzalian گفت:

      ارادت

  7. رضا گفت:

    سلام جناب افضلیان
    یک سالی هست که دربازارهای مالی فعالیت دارم.با مباحث الگوهای کندل استیک و الگوهای چارت کاملا آشنایی دارم و علاقه مندم بیشتر یاد بگیرم
    با سایتی به نام thepatternsite.com آشنا شدم که جامع هست تا حدودی،ولی این سایت زبانش فارسی نیست.منبع فارسی برای الگوها وجود داره که ما مراجعه کنیم؟

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      منابع در خصوص کندل ها که زیاده

  8. مینا گفت:

    با سلام چگونه بفهمیم که بازار کی ریزش میکند و حباب بازار مثل سال ۹۲ میترکد.؟
    من همه اش در ترس از ریزش ارزش سهام هستم.

    .

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      به همین سادگی نیست

      ولی فعلا ورود نقدینگی خوبی داریم

  9. farzadch گفت:

    سلام استاد ممنونم از مقاله های مفید و بروزی که ارائه می دهید
    لطفا درصورت امکان گزینه پرینت را برای مقاله های درج شده در سایت فعال نمایید
    باتشکر

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      در توسعه های آینده

  10. mosforouzan گفت:

    سلام
    خوب بود
    کاش برای مثالهای چکش و مرد اویز هم مانند انگلفینگ از شکلهای رنگی استفاده می کردید.

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      در مقالات بعدی

  11. saeghe3000 گفت:

    سلام
    در توضیحات چکش کندل صعودی (سبز رنگ) کشیدین ولی در مثال کندل مشکی نزولی است
    و برای مرد آویزان نیز در توضیحات اولی کندل قرمز (نزولی) آوردین ولی در مثال کندل سفید رنگ صعودی است
    میشه توضیح بیشتری بدین

  12. رامین گفت:

    سلام با تشکر از از اطلاعات مفیدتان منظور از این الگو باید در سطوح کلیدی باشد چیست؟

    1. mehdi afzalian گفت:

      با سلام

      سطوحی که به لحاظ تکنیکال دارای اهمیت باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *