معاملات بلوکی چیست؟ این معاملات چه کارکردی در بازار سرمایه دارد و چرا بسیاری از سرمایه گذاران از این تکنیک برای شناسایی برخی سهام در بازار استفاده می کنند؟ در اینم مقاله قصد داریم توضیح دهیم که چگونه معاملات بلوکی میتواند موجب افزایش قیمت سهم در ایندعه شود و چه شرایطی برای این کار مورد نیاز می باشد.
تابلوخوانی در بورس در سایت مدیریت فناوری بورس تهران به یکی از محبوب ترین روش های معاملاتی در کنار تحلیل بنیادی و تکنیکال برای سرمایه گذاران به حساب می آید و چه بسا سرمایه گذاران زیادی از تابلو خوانی به عنوان یک روش تکمیلی برای خرید و فروش خود استفاده می کنند.
شاید بارها شنیده باشید که در فلان سهم کد به کد و یا معامله بلوکی انجام شده است ولی هیچگاه آن را درک نکرده اید و منبع مطالعاتی خوبی هم برای آن پیدا نکرده اید. در ابن نوشتار قصد دارم در خصوص معاملات بلوکی و مفهوم آن در خرید و فروش سهام صحبت کنم.
معاملات بلوکی به چه معاملاتی گفته میشود؟
معاملات بلوکی به معاملاتی گفته می شود که در آن حجم و محدودیت قیمتی وجود ندارد. برای شرکت های بورسی زمانی معامله بلوکی انجام می شود که حجم معاملات سهام و یا حق تقدم سهام 50 برابر محدودیت حجم هر سفارش در بازار باشد و یا معاملاتی که ارزش معامله آن بیشتر از 2 میلیارد تومان باشد. این معاملات معمولا در زمان معاملات بازار انجام می شود و شرایط آن همانند بازار عادی می باشد یعنی سهم در دامنه مجاز خود معامله می شود. معمولا معاملات بلوکی در یک بازار جدا انجام می شود و دلیل آن هم بیشتر مربوط به این است که حجم معاملات انجام شده تاثیراتی در قیمت سهم در بازار ایجاد نکند.
شکل زیر فرایند معاملات بلوکی را نشان می دهد.
چند نکته درباره معاملات بلوکی:
نکته 1:
در دیده بان بازار نمادهایی که معاملات بلوکی دارند؛ در کنار نماد خود شماره 2 را دارند به عنوان مثال معامله بلوکی نماد وامید در نماد وامید2 انجام می شود.به عنوان مثال در شکل زیردر نمادهای تبرک، وسینا و زاگرس معاملات بلوکی انجام شده است. به عنوان مثال در نماد وسینا 97 میلیون برگ سهم در قیمت 1123 ریال معامله بلوکی انجام شده است.
شکل زیر نیز صفحه معاملات بلوکی در نماد وسینا را انجام می دهد.
نکته 2:
در خصوص بررسی ارزش معاملات روزانه باید این نکته را مورد توجه قرار داد که باید ارزش معاملات بلوکی را از ارزش معاملات روزانه کسر کرد تا ارزش معاملات خالص روزانه بازار را بدست آورد که قابلیت استناد داشته باشد
نکته 3:
معمولا شنیده اید زمانی که شاخص کل روزانه منفی باشد در برخی نمادهای بازار ممکن است معامله بلوکی انجام شود. این معاملات به منظور مثبت کردن شاخص کل و یا کم کردن اثر منفی شاخص کل انجام می شود و اصطلاحا میگویند در نماد مورد نظر معاملات بلوکی انجام شده است. بنابراین باید معاملات بلوکی را در هر روز مشخص کرد و اثرات آن را بر روی شاخص کل مشاهده کرد. چرا که ممکن است شاخص کل مثبت باشد و شما فکر کنید که بازار هم مثبت است در صورتی که بسیاری از نمادهای بازار منفی باشد و تنها معاملات بلوکی در یک سهم موجب رشد شاخص شده است.
نکته 4:
در گزارش روزانه بورس کلیه معاملات بلوکی منتشر میشود و با مراجعه به آن گزارش می توان دریافت که معامله بلوکی در چه نمادهایی و با چه حجمی و در چه قیمتی انجام شده است.
نکته 5:
گاهی اوقات ممکن است شنیده باشید که معاملات بلوکی در یک سهم ممکن است موجب رشد قیمتی سهم شود. این جمله درست است و مربوط به سطح انتظارات سرمایه گذاران می باشد چرا که عموما ارزش گذاری بلوک بالاتر از قیمت تابلو می باشد و به همین دلیل انتظار بازار این است که قیمت سهم رشد کند. به عنوان مثال قیمت سهم ایران خودرو 240 تومان بود و زمانی که معامله بلوک 15 درصدی این سهم در قیمت 402 تومان منتشر شد قیمت سهم تا 310 تومان رشد کرد و بعد از اینکه برای بلوک خریداری نیامد و عرضه آن لغو شد قیمت سهم دوباره تا 240 تومان کاهش یافت.
پس زمانی که آگهی بلوکی سهمی منتشر می شود حتما باید معاملات آن را رصد کرد و اثرات قیمتی سهم را مد نظر داشت.
معاملات بلوکی چگونه موجب رشد قیمت سهم می شود؟
زمانی که نمادهای دارای معاملات بلوکی در بازار سرمایه را چک میکنید میبینید که به عنوان مثال معاملات بلوکی بین حقیقی ها و یا حقوقی ها انجام شده است. به طور کلی معاملات بلوکی به صورت زیر انجام می شود:
- معامله بلوکی از حقیقی به حقوقی: در این معامله جابه جایی سهم توسط یک حقیقی به یک حقوقی انجام می شود. معمولا این نوع معامله اثرات چندانی بر قیمت سهم ندارد.
- معامله بلوکی از حقیقی به حقیقی: در این معامله جابه جایی سهم توسط یک حقیقی به یک حقیقی دیگر انجام می شود. معمولا این نوع معامله هم اثرات چندانی بر قیمت سهم ندارد.
- معامله بلوکی از حقوقی به حقوقی: در این معامله جابه جایی سهم توسط یک حقوقی به یک حقیقی انجام می شود. معمولا این نوع معامله هماثرات چندانی بر قیمت سهم ندارد.
معامله بلوکی از حقوقی به حقیقی: در این معامله جابه جایی سهم توسط یک حقوقی به یک حقیقی انجام می شود. زمانی که این جا به جایی انجام شد حتما باید معاملات سهم را رصد کنید و به دنبال یک موقعیت معاملاتی مناسب باشید چرا که وقتی یک حقیقی سهمی را از حقوقی خریداری میکند معمولا دارای یک برنامه برای افزایش قیمت سهم می باشد و از آنجا که قادر به خرید حجم مناسب سهم در بازار نیست با یک حقوقی توافق کرده و آن تعداد سهم را در درصد های بالاتری نسبت به قیمت تابلو از حقوقی خریداری میکند و پس از این معامله بلوکی اقدام به افزایش قیمت سهم می کند. از آنجا که این رفتار بارها در بازار اتفاق افتاده است پس می توان گفت که سرمایه گذاران نیز نسبت به این معامله حساس شده و اقدام به خرید سهم می کنند و همین موضوع باعث افزایش قیمت سهم می شود. اما اینکه آن بازیگر چه سهمی را برای خرید انتخاب میکند را باید در مقاله سهام شناور و اثرات ان بر قیمت سهم و سپس در مقاله سفته بازی در سهم مطالعه کنید.
فیلتر معاملات بلوکی در بورس
برای نوشتن فیلتر معاملات بلوکی در بورس کافی است دستور زیر را در دیده بان بازار و در بخش فیلتر نویسی کپی و سپس آن را اجرا کنید.
‘l18)[(l18).length-1]==’2)
تفاوت معاملات بلوکی و کد به کد کردن در چیست؟
در بخش های قبل در خصوص کد به کد کردن در معاملات صحبت کردیم و گفتیم که کد به کد کردن در جهت افزایش قیمت سهام صورت می گیرد و معمولا با توافق بین خریدار و فروشنده که صورت می گیرد که فروشنده معمولا حقوقی و خریدار معمولا حقیقی می باشد . حال ممکن است این دو سرمایه گذار متفاوت باشند و یا اینکه ممکن است حقوقی سهم را به کد های حقیقی که در واقع کد های شخصی است منتقل کند و گپس از آن برنامه افزایش قیمت سهام را داشته باشد. اما در معاملات بلوکی قضیه اندکی فرق دارد. ممکن است شرکتی برخی از شرکت های زیان ده خود را به دلیل اصلاح ساختار مالی به صورت بلوکی و در قالب نقد و اقساط واریز کند و یا اینکه شرکتی قبلا سهامی را به صورت بلوکی در بازار به قیمت هر سهم 450 تومان خریده و پس از گذشت زمان و با رشد قیمت سهم قصد دارد آن را به صورت بلوکی و به قیمت بالاتر به فروش برساند و سود شناسایی کند.
مختصری از کتاب ” سهام نخرید مگر با شناخت رفتار و روانشناسی بازار”
تالیف” مهدی افضلیان
—————————————————————————————————
پیشنهاد میکنم مقالات زیر را حتما مطالعه کنید
ارزش معاملات بازار و ارتباط آن با ورود نقدینگی در سهم
ممنون ازشما استاد گرانقدر مثل هميشه عالي ساده و روان بود حق شما از روزگاران بهترينهاست
سلام
خیلی جمله هنرمندانه ای بود 🙂
سلام استاد بازم شرمنده مزاحم شدیم و سپاس از راهنمایی و مقاله های خوپتون
سوالم اینکه استاد ایا بورس اوراق بهادار تهران هم به شاخص کل مربوط میشه یا خیر یعنی اگر شاخص کل منفی یا مٹبت باش تو بورس اوراق بهادار تهران تاٺیر مستقیمی دار ممنون
سلام
بله هر کدوم تاثیر در شاخص دارندولی خیلی ارتباط پیچیده ای با هم ندارند. منفی خوردن شاخص کل با توجه به شرایط بازار انجام میشه. در شرایطی که ریزش زیادی به هر دلیلی در شاخص داشته باشیم همه نمادها متاثر میشن
سلام.استاد . منظوراز 50 برابر حجم مجاز سفارش چیست . باسپاس از لطف شمااستاد گرامی
سلام
شما در هر بار سفارش مجاز هستی یک تعداد خاص سهم رو خریداری کنید که با توجه به میزان سرمایه شرکت ها این عدد متغیر هست. حالا زمانی که 50 برابر حجم سفارش باشه مشمول معاملات بلوکی هست
با سلام.
من کتاب سهام نخرید رو خیلی اتفاقی از فروشگاه اف بوک خریدم. چند روز پیش که به دستم رسید، دیدم واقعا کتاب مفید و کاربردی هست.
خیلی متشکرم از شما.
سلام
هدف این کتاب در واقع پوشش خلا های ناشی از معامله گری در بازار هست
سلام و تشکر از مطلب خوبتون
جایی اشاره به گزارش روزانه بازار کردید. اگر ممکنه بفرمایید این گزارش روزانه رو از کجا میتونیم دریافت کنیم؟
سلام
گزارش روزانه بازار قبلا تهیه میشد ولی در حال حاضر سازمان منتشر نمیکنه
متشکرم. بسیار عالی بود
سلام
ارادت
سلام استاد ممنون از مطلب عالیتون.
میخواستم بپرسم ارزش معاملات بلوکی بازار رو از کجا باید ببینیم؟
سلام
قبلا منتشر میکردند. الان باید برید تو دیده بان بازار- نمادهایی که کنارشان 2 نوشته شده را ببینید به عنوان مثال کگهر2
سلام وقت بخیر
من تو یک گروهی هستم مدیر گروه گفتن که برا معامله بلوکی نیاز به تجمیع کد هس و افراد گروه کد بورسی و تعداد سهام رو بفرستن پی وی !
آیا میتونن از این اطلاعات سوءاستفاده کنن؟؟
سلام
بهتر است این کار را انجام ندهید
سلام و خداقوت
این موارد برداشت شخصی من از معاملات بلوکی هستش، ممنون میشم اگر نکته ای برای تکمیل کردنشون هست بهم بگین
کارکرد معاملات بلوکی در سهم:
1) اگر معاملات در قیمتی بالاتر از قیمت تابلوی سهم بود (بالای 10% چه مثبت و چه منفی)، شاهد نوسان در سهم خواهیم بود. (مثلن هفته گذشته معامله بلوکی تامین اجتماعی در نماد #تاصیکو که #تاصیکو رو تو صف خرید قفل کرد)
2) اگر در معامله بلوکی فروشنده حقوقی و خریدار حقیقی باشد و با قیمت بالای 4% همان روز معامله صورت گرفت، نشان از تثبیت روند سهم است. (این هم یکی دو هفته قبل شد و تا خبرش اومد سهم رفت تو صف خرید ولی الان نمادش یادم نیست، و امروز هم #شجم همینجوری شد ولی نمیدونم چرا حرکتی نکرد)
3) در آستانه حمایت سهم اگر معامله بلوکی شد (دقیق نمیدونم که شرطی برای خریدار و فروشنده داره یا نه، مثلن حتمن خریدار باید حقیقی باشد و غیره) سیگنال خرید قوی است.
باز هم ممنون و متشکر
و پیشاپیش از دوستانی که بهم لطف میکنند هم تقدیر و تشکر میکنم
با سلام
معمولا بلوکی که از حقوقی به حقیقی باشد میتواند با اطمینان بیشتری سیگنال برای خرید باشد. اکما این نکته را توجه داشته باشید که برخی جا به جایی های حقوقی هم میتواند سیگنال باشد. به همین دلیل پیشنهاد میکنم که حتما معاملات بلوکی را دنبال کنید
بسیار مفید. تشکر
با سلام
ممنون از شما
واقعا وب سایت خوبی دارین. سپاس فراوان. سایتتونو گذاشتم تو بوکمارکای مرورگرم:) پرتفویتون همیشه سبز :))
با سلام
ممنون از شما
یه سوال. این معاملات بلوکی رو از کدوم قسمت سایت tsetmc میشه دید؟
با سلام
در دیده بان بازار بورس شرکت هایی که در کنارشون 2 نوشته شده جز شزکت هایی هستند که معامله بلوکی داشته اند. البته در گزارش روزانه بازار هم میتونید ببینید . میتونید گزارش های روزانه سایت tse.ir رو ببینید
خطای زیر در هنگام اجرا مشاهده شد:
SyntaxError: Invalid or unexpected token
این خطا رو میده
سلام
مربوط به خطای سایت هست
کد رو تایپ کن مشکلت حل میشه، کپی نکن
سلام
ممنون از توضیحات
سلام.اقا من از مطالب مفید شما خیلی استفاده کردم.دمتون همیشه گرم و اجرتون با خدا ?
سلام
ممنون از شما
سلام.یه سوال داشتم از خدمتتون.اگه یه سهام به صورت بلوکی خیلی پایینتر از قیمت تابلو نماد عرضه بشه نشانه چیه؟ نمونه ش فوکا که با قیمت پایه کمتر از نصف تابلو عرضه بیست و نه درصد از سهامش عرضه شده.
سلام
وقت بخیر
معمولا رو قیمت ها توافق میشه
ولی اگر قیمت تابلو بالا باشه و سهام ارزشش رو نداشته باشه به قیمت پایین تر عرضه میشه.
باید بررسی دقیق تری بشه
سلام استاد ممنون بابت توضیحات ساده و عالیتون جسارتا در قسمت توضیح در خصوص انواع کد به کد در قسمت کد به کد حقوقی به حقوقی متنش اشتباه نوشتاری داره.
سلام
ممنونم
سلام استاد وقتتون بخیر
چطور میشه به معاملات بلوکی گذشته نماد دسترسی داشت؟
مثلا چند روز پیش پکویر بلوکی داشت
سلام
در سایت tse.ir به صورت روزانه گزارش های خلاصه وضعیت بازار را داریم.
از ان طریق قادرید وضعیت بلوکی شرکت ها را مشاهده کنید
سلام استاد افضلیان عزیز عیدتون مبارک باد!
ممنونم از مطالب مفیدی که زحمت کشیدین مرقوم داشتین. از میان مطالبی که در سایتها خونده بودم رتبه بهترین رو شما میدم. هم ساده هم روان و قابل فهم.
خدا موفقتون کنه
ارادتمند
سلام
ممنون از لطف شما. البته دوستان هم شروع به کپی کردن از سایت من هم میکنند. پس با هم برابریم. 🙂
سلام
خدا قوت بابت زحمتی که برای این سایت کشیدید و پاسخگویتون
سوالی که برای من پیش اومده اینه که این معاملات بلوکی اثرشون چطور در شاخص کل و شاخص کل هم وزن محاسبه میشه؟
سلام
وقت بخیر
نه معاملات کد به کد اثر بر روی شاخص کل دارد
سلام استاد، میخواستم بدونم در معاملات بلوکی حقوقی به حقیقی، مگر خود حقوقی ها نمیتونند با ایجاد یک صف خرید باعث رشد سهم شوند(سفته بازی)؟ پس چرا دیگه سهامشون رو به حقیقی ها میفروشند تا اونها این کار رو انجام بدهند و سهم رشد کنه؟
سلام
معمولا توافق با خریدار حقیقی است و در جهت منافع شخصی