منظور از روانشناسی بازار سرمایه، مجموعه نکات معامله گری است که هر سرمایهگذاری پس از ورود به بازار سرمایه باید بر آنها مسلط شده و از تک تکشان در معاملات خود استفاده کند. عواملی مانند حرص، ترس و طمع که در مقالات روانشناسی بسیاری در خصوص آن توضیح داده شده است بیشتر جنبه فردی داشته که سرمایهگذاران باید آنها را رعایت کنند ولی در این مقاله قصد داریم نکات معامله گری را بیان کنیم که لازمه موفقیت هر سرمایهگذار است. موضوعاتی که در ادامه در خصوص آن بحث میشود در قالب تجربههای معاملهگری است پس با من همراه باشید.
نکات کلیدی روانشناسی بازار سرمایه
در ادامه برخی از نکات کلیدی روانشناسی بازار سرمایه را بیان کرده و سعی می کنیم آن را به صورت کاربردی توضیح دهیم. توجه کنید که در انتهای هر یک از موضوعات یک مقاله معرفی شده است که به صورت کامل موضوع را تشریح میکند.
1) مدیریت سرمایه داشته باشید
یکی از مهمترین نکات کلیدی روانشناسی بازار سرمایه این است که مدیریت سرمایه مناسبی داشته باشیم که این مدیریت سرمایه هم در خصوص توزیع نقدینگی در بازارهای مختلف و ترکیب بهینهای از سهام مختلف است. زمانی که قصد مدیریت دارایی خود را داریم باید به این نکته توجه کنیم که چشم انداز بازارها در آینده چگونه است و چند درصد دارایی خود را در کدام بازار سرمایهگذاری کنیم. سرمایه گذاری در سکه، سرمایه گذاری در بورس، سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال و … بخشی از انواع سرمایه گذاریها است.
یکی از نکات مهم در مدیریت سرمایه این است که چند درصد از دارایی خود را در هر صنعت و سهم سرمایه گذاری کنیم. یکی از بحثهای علمی که در این خصوص وجود دارد نسبت n/1 است. یعنی باید دارایی خود را به صورت مساوی بین تعداد سهامی که قصد خرید آنها را داریم، تقسیم کنیم. یعنی اگر 50 میلیون پول داشته باشیم و قصد خرید سهام 10 شرکت را داشته باشیم باید در هر شرکت ده میلیون تومان سرمایه گذاری کنیم. از طرفی هم باید به دنبال صنایعی برویم که چشم انداز مناسبی داشته باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مدیریت سرمایه پیشنهاد میکنم مقاله “مدیریت سرمایه در بورس” را مطالعه کنید.
2) سبد سهام تشکیل دهید
از دیگر نکات کلیدی در روانشناسی بازار سرمایه تشکیل سبد سهام است. معمولا یک ضعف اساسی در بیشتر سرمایهگذاران برای انتخاب صنعت و سهام مناسب برای سرمایه گذاری وجود دارد که البته داشتن سواد تحلیلی در این زمینه کمک بسیاری میکند. در کنار این موضوع، عمده سرمایهگذاران با هر میزان دارایی که دارند اقدام به خرید تعداد زیادی سهام میکنند و به همین دلیل تمرکز کافی برای مدیریت سهام خود ندارند و این یکی از مشکلات اساسی در بیشتر سرمایهگذاران است. در خصوص تعداد سهام مناسب در پرتفوی سرمایه گذاری عدد دقیقی وجود ندارد ولی هر سرمایه گذاری با توجه به میزان سرمایه خود باید بین 5 تا 10 سهم در پرتفو داشته باشد.
3) یک سیستم معاملاتی طراحی کنید
داشتن یک سیستم معاملاتی در بازار سرمایه میتواند کمک بسیاری به سرمایهگذار کند. یعنی سرمایه گذار بداند که هر سهمی را در چه قیمتی خریداری کند، به چه تعداد خریداری کند، حد سود سرمایهگذار چقدر باشد، حد زیان سهم چند تومان باشد و باقی موارد. داشتن یک سیستم معاملاتی مناسب به ذهن سرمایه گذار نظم داده و سرمایه گذار میداند در هر موقعیت چه کاری انجام دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص بهتر استا مقاله ” طراحی سیستم معاملاتی ” را مطالعه کنید.
4) دیدگاه سرمایه گذاری خود را تعیین کنید
دیدگاه سرمایه گذاران به سه دسته دیدگاه کوتاه مدت، دیدگاه میان مدت و دیدگاه بلند مدت تقسیم میشود. بازه زمانی دیدگاه کوتاه مدت معمولا تا یک ماه است. از طرفی سرمایه گذارانی که به دنبال نوسان گیری در بازار سرمایه هستند دیدگاه کوتاه مدت دارند. سرمایه گذارانی که از تحلیل تکنیکال در معاملات خود استفاده میکنند، دارای دیدگاه کوتاه مدت هستند یا افرادی که از تابلو خوانی و تکنیک های معاملاتی در بازار سرمایه استفاده میکنند و اصطلاحا day trading هستند دیدگاه کوتاه مدتی دارند که ممکن است سهم را ابتدای صبح خریداری کنند و در اوایل بازار با کسب سود حداقلی به فروش برسانند. بازه زمانی دیدگاه میان مدت تا 1 سال است و سرمایه گذارانی که از تحلیل بنیادی در معاملات خود استفاده میکنند دارای این دیدگاهاند.
به عنوان مثال، اطلاعات و صورتهای مالی میان دورهای 3 ماهه شرکتی منتشر شده است و سرمایه گذاری با استفاده از دیتاهای موجود سهم را تحلیل میکند و انتظارش این است که با خرید و نگهداری سهم تا انتهای سال بازده مناسبی کسب کند پس این سرمایهگذار دارای دیدگاه میان مدت در سرمایه گذاری است و باید هر بار با ارائه گزارشهای جدید از شرکت به دنبال تعیین سود و ارزشگذاری مجدد آن شرکت باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص کتاب ” سهام نخرید مگر با شناخت رفتار و روانشناسی بازار ” را مطالعه کنید.
5) حجم معاملات و ورود نقدینگی به سهم
یکی از نکات کلیدی روانشناسی بازار سرمایه تشخیص ورود پول هوشمند به سهم با استفاده از حجم معاملات است. فرض کنید که حجم معاملات سهم در طی یک هفته گذشته به صورت میانگین معادل 2 میلیون برگ سهم باشد. به یکباره مشاهده میکنید که حجم معاملات یک روز به 8 میلیون رسیده است. اینجا برایتان سوال میشود سهمی که قبلا معادل 2 میلیون در روز معامله میشده چگونه به یکباره 8 میلیون معامله شده است و در سهم شاهد چه اتفاقی هستیم. در این حالت میتوان گفت که شاهد ورود نقدینگی به سهم و یا خروج نقدینگی از سهم هستیم و این یک الارم برای سرمایهگذار است که باید به بررسی بیشتر سهم بپردازد. در این حالت باید وضعیت تکنیکالی سهم را بررسی کند که به لحاظ تکنیکال در حمایت قرار دارد یا مقاومت. در مرحله بعدی هم باید قدرت خریدار به فروشنده را بررسی و در نهایت رفتار قیمتی سهم را رصد کند و به این نتیجه برسد که آیا شاهد ورود نقدینگی بودهایم یا خروج نقدینگی. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص ورود نقدینگی به سهم، مقاله ” ورود پول هوشمند در سهم ” را مطالعه کنید.
اگر قصد دارید از تجربه های یک معامله گر با تجربه بازار به صورت کاربردی اطلاعات کسب کنید در دوره آموزشی از تحلیل گری تا معامله گری شرکت کنید. |
شاید علاقمند باشید این مقالات را هم مطالعه کنید
همراه با من در اینستاگرام :
سلام استاد عزیز
من در کلاس 29آبان شرکت کردم فکر کنم خدا خیلی به من لطف کرد که من در این زمان در این دوره بودم قصد داشتم روز شنبه یعنی 99/9/1خرید کنم حتی هفته گذشته هم چند بار اقدام کردم ولی در صف خرید جا ماندم. بخاطر این گفتم خدا به من لطف کرد چون با توجه به درسهای دوره مذکور متوجه ایراد بزرگی در انتخابم شدم که حداقل 100برابر هزینه دوره متحمل زیان می شدم پس این یک هزینه نبود بلکه برای من یک سرمایه گذاری بزرگ بود. از همينجا از استاد آفضلیان بی نهایت متشکرم واميدوار و خوشحال هستم که چنین اشخاصی در بازار حضور دارند سپاسگزارم استاد امیدوارم همواره سلامت و موفق باشید. ارادتمند کامران تختی
سلام
سپاس