آشنایی با بورس

قیمت پایانی سهم چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

قیمت پایانی سهم چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

قیمت پایانی سهم یکی از انواع قیمت‌هایی است که سرمایه‌گذاران با استفاده از آن قادر به تشخیص رفتار سرمایه‌گذاران در طی روز خواهند بود. اما در اینجا قصد داریم بگوییم که انواع قیمت‌ها چیست و از هر کدام چه استفاده‌ای می‌شود. انواع قیمت‌ها شامل اولین معامله (اولین قیمتی که نماد در آن معامله می‌شود)، آخرین معامله (آخرین قیمت معاملاتی سهم در طی روز) قیمت خرید (بهترین قیمتی که در سطر اول تقاضا وجود دارد) و قیمت فروش (بهترین قیمتی که در سطر اول عرضه وجود دارد) می‌شود. حالا سرمایه‌گذاران با استفاده از این قیمت‌ها قادر به درک رفتار معاملاتی سرمایه‌گذاران در بازار خواهند بود.

قبل از توضیح در مورد قیمت پایانی بهتر است در ابتدا اندکی از معدل بگوییم. اگر خاطرتان باشد معدل هر فرد در دبیرستان و دانشگاه بر اساس تعداد واحدهای درسی است به عنوان مثال ریاضی 4 واحد، تربیت بدنی 1 واحد، فیزیک 3 واحد و …. و اگر در دروسی که تعداد واحدهای بیشتری داشت نمره بالاتری کسب می‌کردیم خواه ناخواه معدل مان بالاتر می‌شد. به عنوان مثال فرض کنید در درس ریاضی 4 واحدی نمره 12 و در درس تربیت بدنی 1 واحدی نمره 20 را کسب کرده باشید. خب با این توضیحات مشخص است که معدل فرد به سمت عدد 12 میل میکند تا عدد 20 و این صرفا به خاطر تعداد واحدهای درس ریاضی است.

قیمت پایانی سهم چگونه محاسبه می‌شود؟

قیمت پایانی هم چیزی شبیه معدل است و در واقع میانگین موزون قیمت‌های معاملاتی (بر حسب حجم معاملات) در سهم بوده و این قیمت مبنای تعیین قیمت مجاز در روز آینده است. فرض کنید 1000 سهم در قیمت 500 تومان، 1500 سهم در قیمت 505 تومان، 2000 سهم در قیمت 495 تومان و 15000 سهم در قیمت 515 تومان معامله شود. در این حالت برای محاسبه قیمت پایانی کافی است که قیمت سهم در حجم معاملات ضرب شود و مجموع آن را تقسیم بر کل حجم معاملات روزانه کنیم. در این حالت قیمت پایانی به دست می‌آید که معیار تعیین قیمت مجاز سهم در روز آینده است.

ارتباط بین قیمت پایانی و حجم مبنا

یکی از متغیرهای اثرگذار در قیمت پایانی، حجم مبنای سهم است. به عنوان مثال، اگر حجم معاملات سهم از حجم مبنا کمتر باشد باید به روش دیگری برای محاسبه قیمت پایانی متوسل شویم. در این حالت از فرمول زیر استفاده می‌کنیم.

قیمت پایانی سهم

استفاده از قیمت پایانی سهم در تابلو خوانی

یکی از تکنیک های معامله گری با استفاده از تابلو خوانی و بازار خوانی در بورس استفاده از قیمت پایانی است که هم در خرید سهم و هم در فروش سهم از آن استفاده می‌شود. ترکیب قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی دارای نکته‌های رفتاری بسیاری است که اندکی در خصوص آن توضیح می‌دهم.

حالت اول:

فرض کنید قیمت آخرین معامله در محدوده‌های -2% و قیمت پایانی در محدوده های +2 % است و شما قرار است سهام شرکت را خریداری کنید. آیا در این شرایط سهم را باید بخرید؟ پاسخ خیر است چرا که بالا بودن قیمت پایانی نشان می‌دهد که حجم زیادی از سهم در محدوده‌های مثبت معامله شده است و با توجه به منفی بودن آخرین معامله می‌توان تصمیم گرفت که خریداران عقب کشیده‌اند و توانایی مقابله با فروشندگان را ندارند و همین موضوع احتمال منفی بودن قیمت سهم را در روزاهای آینده بیشتر می‌کند.

حالت دوم:

فرض کنید قیمت آخرین معامله در محدوده‌های +2 درصد و قیمت پایانی در محدوده‌های -2% است و شما قرار است سهام شرکت را خریداری کنید. آیا در این شرایط سهم را باید بخرید؟ پاسخ نیاز به بررسی دارد چرا که پایین بودن قیمت پایانی نشان می‌دهد که حجم زیادی از سهم در محدوده‌های منفی معامله شده است و با توجه به مثبت بودن آخرین معامله می‌توان تصمیم گرفت که خریداران قوی‌تر خریده‌اند و توانایی مقابله با فروشندگان را دارند و همین موضوع احتمال مثبت بودن قیمت سهم را در روزهای آینده بیشتر می‌کند. البته این موضوع یک نکته معاملاتی دارد که وابسته به حجم است و در کلاس‌های آموزش تابلو خوانی در بورس در خصوص آن صحبت می‌شود. اینکه حجم معاملاتی زمانی که سهم رشد قیمت داشته به چه میزان بوده است و ایا این حجم قابلیت اعتبار دادن به معاملات را دارد و یا خیر.

 

 

 


 

پیشنهاد میکنم مقالات زیر را مطالعه کنید.

همراه با من در اینستاگرام:

 

نوشته های مشابه

4 دیدگاه در “قیمت پایانی سهم چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

  1. مینو مستشاری گفت:

    مطالب سایت عالیه
    یک کتاب سفارش دادم تحلیل بنیادی طلا
    منتظر ارسال سفارش م هستم
    با تشکر

    1. mehdi afzalian گفت:

      با سلام. سفارش ها تا 7 روز کاری ارسال می شوند

  2. teibe گفت:

    باسلام آیا باید قیمت پایانی رو خودمون حساب کنیم یا اینکه از روی تابلو نگاه کنیم کافیه؟

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      از روی تابلو

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *