تابلو خوانی حرفه ای

آموزش نوسان گیری در سهم و نکات کلیدی آن

نوسان گیری سهم در بورس

نوسان گیری در بورس به عنوان یکی از فعالیت های سرمایه گذاران محسوب می شود و در این مقاله قصد داریم در خصوص فاکتورهای نوسان گیری در بورس صحبت کنیم. به طور کلی روش های مختلفی برای کسب سود و بازدهی در بازار سرمایه وجود دارد و بر همین اساس سرمایه گذار در بازار سرمایه می تواند به دو روش بازدهی کسب کند که شامل سود سرمایه ای و سود نقدی با حضور در مجامع  است. كسب سود سرمايه اي که شامل نوسان قیمت سهام در بازار است و معمولا روش دشوار تری است ولی به دلیل جذابیت آن و ایجاد هیجان برای کسب سود سریع، عمده سرمایه گذاران نیز در بازار سرمایه به دنبال این روش برای کسب بازدهی هستند. به همین دلیل قصد داریم در این مقاله در خصوص نوسان گیری در بورس و روش های آن صحبت کنیم.

احتمالا تا به حال در مورد نوسان گیری توسط سرمایه گذاران در بازار بسیار شنیده اید و یا مقالات زیادی نیز در این خصوص مطالعه کرده اید ولی تا به حال نیز به یک روش درست و منطقی برای کسب بازدهی با استفاده از این روش نرسیده اید. اما سوال اینجاست که آیا با روش ها و تکنیک های فعلی سرمایه گذار به راحتی می تواند در بازار نوسان گیری کند؟؟ ریسک کسب بازدهی در نوسان گیری به چه میزان است و یا برخی سوالات دیگر که قصد داریم در این مقاله به یک نتیجه گیری کلی در این خصوص برسیم.

نوسان گیری در بورستعریف نوسان گیری در بورس

قبل از توضیح در مورد نوسان گیری بهتر است ابتدا نوسان را توضیح دهیم. نوسان را میتوان تغییرات قیمت سهام در کوتاه مدت نام برد و افرادی که در بازه زمانی کوتاه مدت کار میکنند و از نوسان قیمت ها استفاده می کنند را نوسان گیر می گویند. معمولا درصدهای نوسان گیری در بورس برای یک معامله گر حرفه ای بین 5 تا 10 درصد است و هیچ سرمایه گذاری با این هدف هیچ وقت ریسک بیشتری را متحمل نمی شود.

حال سوال اینجاست که آیا همه سرمایه گذاران می‌توانند در بازار سهام نوسان گیری کنند؟؟ پاسخ به این سوال خیر است چرا که نوسان گیری در بازار سهام و یا سایر بازارهای مالی نیاز به تجربه و شناخت بازار و داشتن مهارت در تابلوخوانی و بازار خوانی دارد و می توان گفت که هر سرمایه گذاری قادر به انجام این کار نیست. ممکن است گاهی اوقات بسیاری از سرمایه گذاران با ورود به بازار سرمایه و طمع سودهای کوتاه مدت، به دنبال نوسان گیری باشند اما طولی نمی کشد که متضرر می شوند و بخشی از سرمایه خود را از دست میدهند چرا که همانطور که در بالا گفته شد نوسان گیری به دانش و تجربه و مهارت خاصی نیاز دارد و چه بسا بسیاری از افراد ماهر و پرتجربه در بازار هم متحمل زیان می شوند. تجربه شخصی بنده و صحبت با بسیاری از معامله گران بازار نیز موید همین مطلب می باشد که نوسان گیری در بلند مدت به زیان سرمایه گذار ختم خواهد شد و شاید درصد کمی از سرمایه گذاران با استفاده از این نوع روش معاملاتی در بازار منتفع می شوند و عده زیادی از سرمایه گذاران که با هدف نوسان‌گیری و به صورت کوتاه مدت وارد سهم می‌شوند ؛ متحمل زیان می‌شوند و بخش زیادی از سرمایه خود را از دست میدهند.

البته افرادی که در بازار سرمایه به دنبال نوسان گیری هستند به دو دسته تقسیم می شوند که شامل موج و موج سوار هستند.دسته اول سرمایه گذارانی هستند که شروع کننده یک موج در یک صنعت یا سهم می باشند. بدین صورت که ابتدا در یک سهمی آرام آرام شروع به خرید می‌کنند و زمانی که سهم به اصطلاح خشک شد، سهم را صف خرید و شروع به پخش اخبار مثبت در سایت ها و شبکه های اجتماعی می‌کنند. با پخش اخبار مثبت، رفته رفته عوام بازار وارد سهم می شوند و شاهد صف خریدهای پرحجم در سهم هستیم. در این مرحله موج سوار ها وارد سهم می شوند و در واقع این افراد کسانی هستند که اخبار به هر دلیلی به گوششان می‌رسد و به دنبال خرید سهم هستند. قیمت سهم افزایش می یابد ( معمولا 15 تا 20 درصد ) و رفته رفته عرضه سهام شرکت نیز زیاد می شود و موج ( گروه اول ) از سهم خارج می‌شوند. حال اگر بازیگر جدید در این مرحله وارد سهم شود شاهد ادامه افزایش قیمت هستیم در غیر این صورت سرمایه گذارانی که در مرحله آخر رشد سهم و صرفا به دلیل اخبار مثبت وارد سهم شده اند، زیان و در نهایت هم با شناسایی زیان از سهم خارج می شوند.

نوسان گیری در بورس چیست

چگونه می توان در بازار بورس نوسان گیری کرد؟

1/ نوسان گیری با تحلیل تکنیکال:

یکی از روش های نوسان گیری در بازار سرمایه که امروزه بسیاری از سرمایه گذاران از آن استفاده می کنند تحلیل تکنیکال است. چرا که سرمایه گذاران در این روش با استفاده از نمودارها در بازه های زمانی کوتاه مدت سهمی را خریداری می کنند و پس از چند درصد رشد قیمتی آن را می فروشند به عنوان مثال باید گفت خرید سهم در محدوده های حمایتی که معمولا با اقبال بازار مواجه است می تواند یکی از این روش ها باشد. البته برخی از نسبت ها نیز در تحلیل تکنیکال می تواند برای نوسان گیری مناسب باشد که یکی از این نسبت ها ATR و یا اندیکاتور AVERAGE TRUE RANGE است.

 

2/ نوسان گیری به کمک جو حاکم بر بازار:

گاهی اوقات مشاهده می شود که انتشار یک خبر موجب رشد دست جمعی سهام یک گروه می شود حال ممکن است خبر در حد شایعه باشد. در این حالت نیز می توان همگام با خبر سهم را خرید و در یک موقعیت مناسب آن را فروخت و شناسایی سود انجام داد.

 

3/ نوسان گیری به کمک اطلاعات نهائی:

گاهی اوقات مشاهده می شود که از جانب شخصی اطلاعاتی از وضعیت شرکت به دست شما رسیده که ممکن است این خبر افزایش سود شرکت و یا افزایش سرمایه پیش رو و یا … باشد. در این حالت نیز ممکن است این خبر دست به دست بچرخد و موجب رشد سهام شرکت شود . حال شما ممکن است به محض رسیدن خبر سهم را خریده و در پایان ساعت معاملات نیز با رشد قیمتی سهم آن را بفروشید و نوسان گیری کنید.

 

نوسان گیری با استفاده از برخی فیلترهای کاربردی

برای نوسانگیری در بورس برخی از سرمایه گذراران از فیلترهای کاربردی در بورس نیز استفاده می کنند. فیلترهای کاربردی در بورس فیلترهایی هستند که با استفاده از آنها میتوان برخی از سهام موجود در بازار را انتخاب کرد و خرید و فروش های کوتاه مدت داشت. به عنوان مثال زمانی که آخرین معامله 3 درصد بالاتر از قیمت پایانی سهم باشد میتوان با توجه به حجم معاملاتی که در بازه رو به بالا در سهم معامله می شود احتمال بالایی را برای رشد سهم در فردا در نظر گرفت و یا خرید سهم در صف فروش با در نظر گرفتن یک سری شرایط و … میتوان انتظار نوسان گیری را داشت.

نوسان گیری با استفاده از برخی فیلترهای کاربردی

نشانه های نوسان گیری در بازار

حال سوال اینجاست که در سهم چگونه نوسان گیری کنیم و چه معیارهایی برای شناخت نوسان گیری در سهم وجود دارد. در بخش زیر قصد داریم برخی از نشانه های نوسان گیری در سهم را اندکی توضیح دهیم.

1/ سفارش چینی در یک حجم مشخص 

نوع سفارش گذاری در سهم می تواند یکی از نشانه های نوسان گیری در سهم باشد. همچنین گاهی اوقات در برخی از سهم هایی که در محدوده +2% معامله می شوند شاهد سفارش هایی با حجم بالا در محدوده پایین تر هستیم. به عنوان مثال سهم در محدوده 102 تومان در حال معامله است ولی در بخش تقاضا در محدوده 101 تومان حجم سفارشات بالایی را مشاهده میکنیم. این به خودی خود نشان میدهد که این سفارش به دلیل ایجاد انگیزه در سرمایه گذاران برای خرید سهام ایجاد شده و در واقع به نوعی اردر حمایتی در سهم می باشد. البته حالت عکس این قضیه هم وجود دارد به عنوان مثال سهم در محدوده -3% و در قیمت 95 تومان در حال معامله است ولی در محدوده 97 تومانی سفارش فروش با حجم بالایی قرار داده شده است . این نشان میدهد که فعلا اجازه رشد قیمتی به سهم داده نمی شود و به همین دلیل عرضه برای سهم افزایش می یابد و روند قیمتی سهم را دچار مشکل می‌کند.

2/ ایجاد شایعه در سهام با هدف افزایش و یا کاهش قیمت سهم 

از دیگر مولفه‌هایی که میتواند موجب نوسان گیری در سهم شود سفته بازی است. هنگامی که سرمایه گذاران قصد سفته بازی در سهمی را دارند ( مقاله کامل در خصوص سفته بازی را در لینک بخوانید) ابتدا به خرید سهم در طی روزهای مختلف و با کدهای مختلف اقدام می کنند تا به اصطلاح شناوری موجود در سهم را جمع کنند و سپس با انتشار اخبار مثبت در سایت ها و کانال ها و کلیه شبکه های اجتماعی سرمایه گذاران دیگر را ترغیب به خریدن سهم می کنند و بعد از رشد قیمتی سهم در طی چند روز اقدام به فروش سهم و شناسایی سود میکنند و خریداران در قیمت های بالاتر نیز متضرر می شوند و یا در حالت عکس قضیه برخی از سرمایه گذاران با انتشار اخبار منفی در سهم با هدف کاهش قیمت سهم و خرید بیشتر اقدام به انتشار خبرهای منفی در خصوص سهام شرکت میکنند تا سهم مورد نیاز خود را در بازار جمع آوری کنند و بعد از آن قیمت سهام شرکت را افزایش دهند.

3/ معاملات صوری

شاید بسیار مشاهده کرده باشید که در نمادی معاملات دو طرفه بین حقیقی ها، حقوقی ها و حقیقی با حقوقی ها انجام شده باشد که معمولا این کار با هدف های مختلفی انجام می شود. گاهی اوقات این معاملات در جهت فروش سهم به یک کد حقوقی با کد شخصی است. گاهی اوقات هم با هدف جا به جایی سهم و سپس افزایش قیمت سهم انجام میگیرد و یا این جا به جایی ها در جهت افزایش حجم معاملات است.

نشانه های نوسان گیری در بازار

در کل میتوان گفت که معاملات در بسیاری از سهم ها با استفاده از روش های گفته شده انجام می شود که برخی از سرمایه گذاران با استفاده از فرمول های تابلو خوانی در بورس قادر به تشخیص آن بوده و میتوانند از آن استفاده کنند ولی در نهایت دود آن به چشم کسانی می رود که صرفا با دانش اندک در این بازار معامله می کنند و قادر به تشخیص وضعیت های توضیح داده شده نخواهند بود و این سرمایه گذارن نیز بازندگان اصلی نیز به حساب می آیند. در کل برای نوسان گیری در سهم نیاز است که به تحلیل تکنیکال کلاسیک مسلط باشید، تجربه فعالیت در بازار سرمایه را داشته باشید، تابلو خوانی و فیلتر نویسی بدانید. در غیر این صورت هیچ راهکار ساده ای برای نوسانگیری در بورس وجود ندارد و عمده صحبت هایی که در خصوص نوسان گیری وجود دارد بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد.

چگونه سهم مناسب را برای نوسان گیری انتخاب کنیم.

انتخاب سهم مناسب برای نوسان گیری کاری بسیار سخت در بازار سرمایه به حساب می آید و بیشتر سرمایه گذارانی که به دنبال پیدا کردن سهام مناسب برای نوسان گیری هستند عمدتا در خرید سهم دچار اشتباه شده و زیان می کنند. اما سوال اینجاست که چگونه یک سهم مناسب را برای نوسان گیری انتخاب کنیم. در بخش بالا گفتیم که تحلیل تکنیکال به عنوان یکی از ابزارهایی است که سرمایه گذاران برای نوسان گیری از آن استفاده میکنند. در تکنیک های معامله گری با خط روند توضیح دادیم که اگر بتوانیم ساختار معاملاتی با خط روند را بشناسیم؛ قادریم سود های کوتاه مدت خوبی را در بازار کسب کنیم و یا اگر برخی از تکنیک های تابلو خوانی در بورس را بدانیم به سادگی قادریم در بازار نوسان های کوتاه مدت بگیریم. بنابراین بهترین روش برای نوسان گیری در بازار سرمایه وجود ندارد و سرمایه گذاران بهتر است به دنبال این روش برای کسب سود در بازار نباشند. البته تکنیک های معاملاتی در تحلیل تکنیکال میتواند کمک بسیاری به این موضوع کند. پس زمانی به دنبال نوسان گیری در بورس باشید که به اندازه کافی در این بازار حرفه ای شده باشید.

پیشنهاد می کنم مقالات زیر را هم حتما مطالعه کنید.

نوسان گیری با دستکاری قیمت سهم

تحلیل بنیادی را چگونه یاد بگیریم

خرید کتاب تابلو خوانی

نوشته های مشابه

38 دیدگاه در “آموزش نوسان گیری در سهم و نکات کلیدی آن

  1. اسماعیل هاتفی گفت:

    مطلب جالبی بود.

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      ممنون

  2. محمدرضا گفت:

    ممنون
    استاد با توجه به صحبت هایی که در همایش شیراز انجام شد جناب ازادی فرمودند که امسال فقط باید نوسانگیری کرد. و در این مقاله شما فرمودید که میتونه موجب ضرر بشه ..
    پس بهترین استراتژی میتونه معامله میان مدت 1تا دوماهه باشه. درسته؟

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      هر سرمایه گذاری استراتژی خاصی دارد. نوسان گیری هم در صورتی که با دقت انجام شود می تواند مفید باشد . یعنی شما رفتار بازار را بدانی و تکنیکال را هم بلد باشید. در این صورت قادر هستید که به درستی نوسان گیری کنید

  3. مصطفی گفت:

    سلام صمن تشکر از شما استاد گرامی
    از این که مطالب مفیدی را انتشار میدهید از جنابعالی سپاسگزارم.
    شنیده ام که گروههای نوسان گیری تشکیل شده اند و با خرید گروهی باعث خرید گله ای دیگران ودر منفی ۵باعث رشد و همان روز در مثبت۵ بفروش میرسانند.در یکی از مجموعه های اموزش بورس این روش رابرای پولدار شدن تبلیغ کرده
    بود.قطعا این گروه تحلیلهای بنیادی و تکنیکال .همچنین ماهیت سهام را میدانند .پس چه عامل دیگری میتواند انان را دچار ضرر وزیان کند.؟باسپاس

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      این نکته را مد نظر قرار بدید که بازیگراین اصلی بازار همیشه سود میکنند و در نهایت آنهایی که قصد موج سواری دارند در سهم زیان میکنند

  4. حسن گفت:

    با سلام خدمت استاد گرامی مطالب واقعاخوب وکارامد هستن من خودم نزدیک به یک سال هست معامله میکنم وکلاس تکنیکال هم رفتم وکتاب هم زیاد خوندم ولی هیچکدام از انها به این وضوح وکارامدی نبوده واقعا نکته های که فرق بین یک معامله گر اماتور وحرفه ای رو مشخص میکنه داخل مقاله ها استاد افضلیان دیدم خیلی عالیه

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      ممنون از لطف شما

    2. سیاووش گفت:

      سلام
      استادگرامی ضمن سپاس قدردانی ازتلاش شما و همکاران گرامی تان در جهت آموزش روان و ساده اصول معامله گری
      تقاضا دارم نکاتی را در خصوص نشانه های خشک بودن سهم بفرمایید
      ممنون از لطف و مهربانی تان
      یاحق

      1. mehdi afzalian گفت:

        سلام

        حجم معاملات کاهش پیدا میکنه
        سمت فروشنده اردر قوی برای فروش نیست

        معمولا تعداد سهام کل شرکت پایین هست

        شناوری پایینی در سهم وجود داره

  5. افشین امیری گفت:

    سلام جناب افضلیان
    خواستم ببینم برای دونستن حدود تغییرات قیمت پایانی در روز آینده باید به چه نکاتی روی تابلو توجه کرد؟
    ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      بیشتر باید به تابلو معاملات و خریدار و فروشنده نگاه کنید

  6. shrm گفت:

    سلام ممنون از تحلیل شما

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      با تشکر

  7. کلهر گفت:

    یعنی تقریبا رفتار نوسان گیرها مشابه رفتار سفته بازها هست؟
    با تفاوت مدت سرمایه گذاری؟

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام
      بيشتر ديدگاه سرمايه گذاري هست

  8. محمد یاری گفت:

    سلام استاد افضلیان،ممنون از مقاله خوب شما
    نظرتون راجع به day trading و swing trading در‌بازار ایران چیه؟
    کدومشو توصیه میکنید؟
    در کدوم بازار توصیش می کنید؟
    با تشکر

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام
      كلا نوسان گيري ريسك معاملات رو بالا ميبره.
      تابلو معاملاتي رو بايد خيلي خوب بلد باشيد.
      رفتار معاملاتي بازار رو بشناسيد

  9. MaHam.K گفت:

    ممنون از مطلب زیباتان

    1. mehdi afzalian گفت:

      با سلام

      ممنون

  10. ثروتمند آینده گفت:

    سلام استاد. نوسانگیری درسته ریسکیه ولی راه خوبی هم هست برای پولدار شدن سریع. به نظرم می ارزه آدم شب و روزشو بزاره تا این روشو یاد بگیره. من تازه تو بورس اومدم هیچی هم نمیدونم. ولی چند تا سهم رو یک ماه در نظر گرفتم دیدم در یک ماه حدود سی چهل درصد رشد کردن. قطعا اگر نوسانگیری خوبی بودم و این سهام ها رو می خریدم الان سود خوبی کرده بودم. ولی افسوس من هرچی نگاه می کنم می بینم هیچی بلد نیستم.

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      ایشالا یاد میگیرید

  11. علی اصغر مومنی گفت:

    سلام استاد کتاب شما رو سفارش خرید گذاشتم میخواستم کتاب دیگه ای به سفارش اضافه کنم جهت تخفیف در هزینه ارسال بایس چکار کنم؟

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلانم

      دوئل با روند

  12. کیوان گفت:

    سلام استاد پس شما خودتون از چه روشی استفاده می‌کنید؟ شما خودتون بلند مدت کار میکنید؟

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      بستگی دارد

      هم کوتاه مدت و هم بلند مدت

      باید با توجه به سهام تصمیم گرفت

  13. ناشناس گفت:

    لطفا استاد افصلیان در مورد کاربرد قیمت پایانی در سهام می‌فرمائید.که اصلا این قیمت کارش چیه؟؟ و اینکه لطفا در مورد حجم مبنا ی توضیحی میدین که اگر حجم مبنا بالا باشه خوبه یا پایین گواهی می‌شنوم مثلا ی سهم رو میگن برای خرید مناسب نیست حجم مبناش بالا هس در این خصوص ی توضیحی میدین.
    متشکرم

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      در خصوص هر دو موضوع شما مقاله در سایت موجود هست

  14. شهروز گفت:

    مثل همیشه عالی

    1. mehdi afzalian گفت:

      با سلام

      ممنون

  15. پازوکی گفت:

    سلام لطفا شماره تلفن بدهید
    نیاز به یک نوسان گیر دارم
    مبلغی رو میخواهم وارد بورس کنم
    درصدی هم کار میکنم
    ممنون

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      کسی رو نمیشناسم

  16. کیا گفت:

    سلام واقعا برام مفید بود اینجارو هم با اجازتون تو موبایل سیو کردم و هم برای دوستم تو واتساپ فرستادم هم اینجارو ببینه وهم نگاهی به سایتتون بندازه

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      عالی

  17. امید گفت:

    سلام جناب افضلیان
    من دوره‌های تابلوخوانی، فیلترنویسی و تکنیکال آگاه رو شرکت کردم و کتابهای شما و آقای آزادی رو هم خوندم. برای آموزش بیشتر و بهتر نوسانگیری شما چه دوره یا کتابی رو پیشنهاد میکنید؟
    ممنون

    1. mehdi afzalian گفت:

      سلام

      برای نوسان گیری کتابی در بازار نیست.

      بیشتر باید تجربه کسب کنید و نمادهای مختلف را رصد کنید و رفتارشان را ببینید.

  18. hadi گفت:

    کسی نیست نوسان گرفتن رو بهم یاد بده؟

    1. mehdi afzalian گفت:

      با سلام

      تکنیکال بلد باشید

      تجربه داشته باشید و یه سری قواعد فیلتر نویسی رو باید بلد باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *